Събития

Отново ЗАЕДНО на Празника на светлината

За втора поредна година на Празника на светлината Ханука представители на три религии от различни етнически общности запалиха заедно свещите в ритуалния свещник – ханукия. На церемонията  в тържествената зала на организацията на евреите “Шалом” бяха прочетени едни от най-свещените текстове, а гостите чуха едни от най-прекрасните песнопения за благословия. Присъстващите вдъхнаха и от благоуханието на розмарина – свещеният аромат за празника на сефарадските евреи.

Първата свещ в ханукия запали председателят на Общинския съвет в Пловдив г-жа Савина Петкова, а втората от председателя на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова. По покана на председателя на еврейската организация  г-н Светлозар Калев, в древния ритуал като представител на мюсюлманската религия участва и вицеконсулът Волкан Танилдиз от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.


Светлозар Калев е и един от основателите на Фондация „Заедно„, чиято кауза е запазване на етническата толерантност в хилядолетния град. Именно по негова идея през декември 2016 г. за първи път в Пловдив представители на различни етнически и религиозни общности имаха възможността да бъдат заедно на този празник. Тази година гости на пловдивската организация са и евреите от Пазарджик и Сливен.

След края на церемонията г-н Калев даде изискан коктейл за всички официални гости и приятели на „Шалом“.

 

Празникът на светлината е сред най-значимите религиозни събития в еврейския календар.   Началото му бе поставено на 12 декември в синагогата „Цион“. В продължение на 8 дни във всяко еврейско семейство се палят свещите в ритуалния свещник, който свети на прозорецa в дома. Децата се радват на подаръци и лакомства.