Събития

Българска народна музика и италиански опери ще звучат в изпълнение на живо на откриването на Етно панаира

Изключителна класа ще покажат очаквано представителите на италианската общност в Пловдив на откриването на Второто издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”. Той се организира от Фондация “Заедно” и народностите с най-стара история в най-стария жив град в Европа. В подкрепа на каузата на градовете Пловдив и Матера като Европейски столици на културата през 2019 г., Панаирът ще бъде открит тържествено в 17.30 ч. днес на пл. “Аптека Марица” с националните химни на България и Италия в изпълнение на живо на младите оперни таланти Любомира Петрова и Юрий Илиев. По-късно по време на тематичната кулинарна вечер градинката до площада ще бъде “озвучена” от канцонети и прочути арии, докато маестро Марко Лукиари приготвя своите специалитети в мобилната кухня на колела. Подаръкът за пловдивчани в Деня на италианската кухня, поднася с изключителен финес известният бизнесмен г-н Давиде Кристиано, представител на италианската общност във Фондация “Заедно”. Почитателите на изисканата кухня вече знаят, че италианците са истински ценители на вкусната храна, а красивата музика е естествено допълнение към тази наслада.

На първото издание на панаира през 2017г. италианските аранчини бяха най-предпочитаното ястие по време на тематичната вечер. Какво ще ни приготви сега шеф Лукиари, остава изненада за всички. Неустоимо изкушение за кулинарните любители ще е да опитат от неговите ястия на 11 май. След като е готвил за Брус Уилис и Енрике Иглесиас, Марко Лукиари ще готви специално за всички пловдивчани, които постетят първия ден на етно панаира.

Тъй като тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА – свещената храна и основно ястие на трапезата на народите по целия свят, всички гости ще могат да опитат и от италианската „алтамура“. „Pane di Altamura“ e първият хляб в Европейския съюз със защитен произход и наименованиe. Рецептата за него не се е променила и до днес. В нея присъстват само сол, мая, вода и брашно. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия (провинция ди Бари), където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. В Алтамура има само няколко лицензирани пекарни, откъдето туристите могат да си купят автентичния хляб.

Както повелява българската традиция, организаторите от Фондация “Заедно” ще посрещнат първите си гости с хляб и сол, под съпровода на гайдаря Радослав Иванов, ръководител на ансамбъл “ДИКАНИ”. Погачите ще бъдат направени специално от три майсторки от НЧ “Дядо Иван Арабаджията” в село Царацово. Всички присъстващи ще поздравят и младите таланти от състава за народни танци “Седенчица”. Посланието на всички е за запазване на мира и етническата толерантност.

Кулинарните етно вечери в Пловдив могат да се посещават свободно от всички пловдивчани и гости на града. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят тук заедно от векове. И тази година надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите, които ще могат да гласуват за любимото си ястие в реално време.

На 12 май е Денят на руската кухня. Вкусни изненади ни очакват всяка вечер до 15 май (вкл.) от 17.30 до 20 ч. в градинката на пл.”Аптека Марица”!

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.
Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да следите и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела