Събития

На истинска галавечер с 12 традиционни ястия ни кани турската общност на етно панаира

Освен известният одрински джигер, който обра овациите на всички на откриването на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”, тази година, приятелите на Фондация “Заедно” от турската общност ще предложат на гостите си и арнаутски джигер, който ще се приготви по идея и със съдействието на дипломатите от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

В Деня на турската кухня на панаира ще бъдат представени не един, а три традиционни хлябa. Вечерта днес ще стартира в 17.30 ч. с меню от хапки “тарнак” със суджук. “Тарнак” е ръчно приготвен тънък хляб, който има специална технология на месене. Едно от най-очакваните неща, които може да опитате във вечерта на турската кухня, е несъмнено вкусния „симид“. За да бъде един турски геврек наистина турски, има едно задължително условие – коричката трябва да е напукана и много хрупкава, а отвътре тестото да е меко и пухкаво. Симидът се е превърнал в храна за турците по време на закуска, обяд и вечеря и обикновено се поднася с черен чай, плодове, сирене, различни видове сладка и мармалад. Гостите на турската вечер ще хапнат и от меките хлебчета “поача”. Най-често те се правят с маслинка, сирене и кашкавал.

Импровизираният кафе-бар на открито ще предлага турско кафе на пясък с тулумбичка, чай и шербет, а пред мобилната кухня майстор-готвач ще показва как се приготвя одринския джигер.

Турските ресторанти в града ще представят най-известните си и вкусни народни ястия като лахмаджун и адана кебап, султан кебап, оригинална имамбаялдъ, карнъ ярък, пилаф, къпана баница и др. Тази година, вместо “филибе кюфте”, гостите ще хапват “чиг кюфте”. За финал ще подсладим и с истинска турска баклава – “на сефалък” под дърветата в градината на пл.”Аптека Марица”.
Денят нa турската кухня се организира от г-н Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство в Пловдив, председател на “Йешилай” в България и член на КС на Фондация “Заедно”. “Благодарение на различните етноси, които живеят в този град, съм се чувствал винаги щастлив. За мен е важно да дадем пример на младите хора и да им покажем, че единни можем да живеем спокойно и задружно”, казва Ахмед Пехливан.

В края на тематичната вечер на 15 май представителите на всички етнически общности от Фондация “Заедно” ще се съберат, за да почерпят заедно своите гости. Организаторите напомнят, че всеки може да участва в томбола с вкусни награди, ако гласува със своя кулинарна бюлетина за ястието, което най-много му харесва. Общата кулинарна вечер ще е заключителна за второто издание на кулинарния етно панаир в Пловдив. Събитието може да се посещава свободно от всички пловдивчани и гости на града.

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.

Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да следите и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела

Откриваме първия Панаир на кулинарното изкуство. Само на 11 май може да опитаме ЗАЕДНО от известното Филибе кюфтe