Събития

Марко Лукиари ще трябва да сготви български гювеч, за да защити приза MasterEthnoChef на 2018

Арменският хоровадз, еврейският боикос, руските пелмени и одринският джингер се оказаха в оспорвана надпревара при номинациите за най-вкусно ястие на панаира “Етно кухня на колела” 2018 г., но призът тази година отива при италианското “пармеджано” и Марко Лукиари, който е новият MasterEthnoChef. С много близки резултати бе и турският “Адана кебап”, който бе приготвен изключително вкусно от майстор-готвача на турската общност, но много от посетителите забравиха да попълнят своите “Кулинарни бюлетини”, докато похапваха с удоволствие. Заедно с приза обаче маестро Лукиари прегърна и ново предизвикателство. Той получи като подарък български глинен гювеч и ще трябва да се научи да готви в него, за да докаже майсторски клас в приготвянето и на други специалитети, освен италианските. Организаторите пожелаха на всички участници да вкусят и от българското ястие на известния италианския майстор.

Денят на турската традиционна кухня се превърна в истинска галавечер за всички присъстващи на събитието. Представители на етническите общности и приятели на Фондация “Заедно” се събраха на пл.”Аптека Марица”, където майстор-готвачите получиха своите официални сертификати за участие в проекта от Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеийн Ергани, който бе официален гост на заключителното събитие. В мобилната етно кухня тази година, специално за пловдивчани и за гостите на града, готвеха, освен маестро Марко Лукиари и Любов Демирева (носител на приза MasterEthnoChef за 2017 г.), младият шеф Ончо Кешишян, Емине Османова и екипът на ОЕ “Шалом” в Пловдив. Тъй като тази година „Етно кухня на колела“ бе посветена на хляба, всички традиционни хлябове бяха представени отново заедно на заключителната кулинарна вечер. Момичета в красиви национални носии поднесоха големи плата на публиката, като междувременно се разигра и томбола с вкусни изненади. Специална награда за дамите с най-много познания в кулинарното изкуство бе осигурена от г-н Кристиано и неговата компания Davide professional.

12 традиционни ястия бяха презентирани в Деня на турската кухня на етно панаира. Гостите хапнаха и от трите хлябa “тарнак”, „симид“ и “поача”. Подготовката за вечерта бе изцяло ангажимент на г-н Ахмед Пехливан, представител на турската общност във Фондация “Заедно”. По време на Второто издание на “Етно кухня на колела” за първи път в Пловдив бе представен „Pane di Altamura“ – първият хляб в Европейския съюз със защитен произход и наименованиe. Гостите на панаира хапнаха отново и арменски “лаваш”, който е част от нематериалното културно наследство на Юнеско, както и от еврейската “маца”, хлябът, чиято рецепта се пази от времето на Мойсей. “Етно кухня на колела” е единственото място в Пловдив, на което може да се опитат домашно приготвени храни по оригинални еврейски рецепти.

Още в първия ден на панаира, етническите общности отправиха заедно своето послание от най-стария жив град в Европа за запазване на мира и етническата толерантност. Оперен концерт на открито бе подаръкът за пловдивчани по време на официалното откриване от г-н Давиде Кристиано, в подкрепа на градовете Пловдив и Матера като Европейски столици на културата през 2019 г. Много настроение внесе специалното участие на танцьорите от “Седенчица” и изпълнението на живо на гайдаря Радослав Иванов от ансамбъл “Дикани” в село Царацово.

С руски песни, много танци и щастливи усмивки премина Денят на руската кухня по време на панаира. Сватба по арменски пък показаха младите танцьорите от състав “Ереван”, а традиционият “женгялов хац” (известен още като хляб от Арцах) месеше лично 17-годишният Майки Кеворкян от ЕГ “Иван Вазов” – най-младият помощник в мобилната кухня по време на панаира. Любопитството и желанието за нови познания привлече много гости и в Деня на еврейската кухня. Прекрасната дама Ивет Анави, която скоро ще чества своя 100-годишен юбилей, разказа 3000-годишната история на хляба на своя народ.

Tематичните вечери на “Етно кухня на колела” уважиха кметът на район “Централен” Георги Стаменов, посланикът на Армения у нас Н. Пр. Г-н Армен САРГСЯН, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо, дипломати от Генералното консулство на Турция и над 4000 посетители. Близо 10000 души се интересуваха активно от новините за панаира и следяха ежедневно публикациите в специализираните сайтове на проекта и социалните мрежи. Г-н Давиде Кристиано, г-жа Олга Атанасова, г-жа Ахавни Кеворкян, г-н Светлозар Калев и г-н Ахмед Пехливан получиха специално признание от автора на проекта и председател на фондацията Лалка Златанова за личния пример и изключителния принос на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност за запазване на етническата толерантност в най-стария жив град в Европа.

Екипът на Фондация “Заедно” благодари на всички, които подкрепят каузата за популяризиране на Пловдив като мултикултурен град – пример за етнически мир и достойна столица на културата. Адмирации към журналистите от регионалните и национални електронни медии и информационните интернет сайтове за коректното отразяване на събитията.
“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.