Годината

2021-ва година – най-успешната за екипа и партньорите на Фондация „Заедно“

Екипът на Фондация „Заедно“ благодари на всички приятели и партньори за успешната 2021-ва година, с пожелание 2022-ра да ни донесе много здраве и само добри новини!
През 2021 година успяхме да осъществим един от най-мащабните проекти до момента, с участието на предствители на всички общности, младежките организации на различните етноси и съдействието на Община Пловдив, екипът на район „Северен“, много партньори и културни оператори, любими спонсори!

За 7-ма година в Пловдив се проведе Кафе на толерантността

Традиционното за града събитие се отбеляза на 12 февруари в Джумая джамия. То отново сe организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство. За да се спазят противоепидемичните изисквания, залата в джамията събра по-малко гости от обикновено, но Кафето на толерантността уважиха представители и на трите религии. Домакин на срещата бе отново г-н Ахмед Пехливан, председател на настоятелството, официален представител на турската общност във Фондация „Заедно“ и президент на сдружение „Йешилай България“. За събитието специално пристигна и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок, както и съветникът по социалната политика към дипломатическото представителство. „Община Пловдив винаги ще подкрепя подобни инициативи, защото ние носим отговорност към бъдещите поколения да поддържаме мира. Не може да оставим да има войни, разбити градове и нещастия. Това, което правим сега, помага на доброто навсякъде“, с тези думи заместник-кметът Анести Тимчев се обърна към присъстващите и отправи поздрав от името на кмета Здравко Димитров. Кафе на толерантността пиха заедно председателят на ОбС Александър Държиков, Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, представители на областната управа и Община Пловдив. Фондация „Заедно“, която обединява дейността на шест етнически общности, бе представена от председателя на ОЕ „Шалом“ г-н Светлозар Калев. На срещата присъстваха и управителите на бизнес сдружение “Бултиш” и “Кошу Кавак” Туризъм Ръфат Якуб.

Отбелязахме заедно и Международния ден на майчиния език онлайн

На 25 февруари 2017 година етническите общности с най-стара история в Пловдив отбелязаха за първи път Международния ден на майчиния език в Дома на етносите, създаден от фондация „Заедно“. Началото на традиционното честване, което тази година ще се проведе за 5-ти път, тогава бе поставено със стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов, поеми на руски, турски и арменски автори, както и разкази на иврит и гръцки. Заради епидемичната обстановка, за първи път тази година, Международният ден бе отбелязан онлайн. За първи път честване организира и Общински институт „Старинен Пловдив“, което също бе. Арменци, беларуси, евреи, роми, руснаци, словаци, турци, украинци и чехи записаха видеа със стихове на майчиния си език. На 21 февруари те бяха излъчени на официалната страница Plovdiv Old town /official/ във facebook и youtube канала на института. Всяка общност сама бе избрала автора и произведението, с което участва.
Армeнската общност се представи с поетичен текст, изпълнен от ученичките Луиза Саркисян и Алек Гелгелян от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”; Беларуската общност – от г-жа Алла Судник; Еврейската – от г-жа Роза Бехар – председател на Читалище „Шалом алейхем-1945” в Пловдив; Ромската – от Румян Карагьозов – представител на Фондация за регионално развитие „Рома”; Руската общност се представи от ученика Артем Кривоногов (със съдействието на г-жа Олга Атанасова, председател на руски клуб „Отечество” в Пловдив и член на УС на Фондация „Заедно“); Словашката – от г-жа Алена Митева – член на пловдивския клон на чехословашки клуб „Т. Г. Масарек” в България; от Турската общност в Пловдив, с авторско произведение, участва поетесата г-жа Хюршан Еминова (със съдействието на г-н Ахмед Пехливан – председател на мюсюлманското настоятелство в Пловдив и член на КС на Фондация „Заедно“); Украински майчин език прозвуча в изпълнение на г-жа Маряна Имреорова – председател на Украинско-българско сдружение в Пловдив; а Чешката общност се представи от г-жа Ярослава Минчева – председател на пловдивския клон на чехословашки клуб „Т. Г. Масарек” в България.


Стотици деца и семейства участваха в Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и Фестивала за децата и семейството „Синьо лято“ в Пловдив

Над 370 деца се качиха на откритата сцена в Парк „Рибница“ в Пловдив, за да покажат своите таланти в оперното, музикланото, танцовото, театралното и цирковото изкуство. Десетки малчугани се включиха в пленера на открито, в кулинарните и арт работилници, както и в традиционните игри на народите. Събитията от проекта на Фондация Заедно, които през 2021 г. се проведоха в подкрепа на „Изкуството от деца за деца“, вече имат над 80 000 почитатели, а в панаирните и фестивални дни, парковото пространство бе изпълнено от стотици зрители.
Истинско приключение в света на изкуството преживяха малчуганите по време на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ и детския фестивал „Синьо лято в Пловдив“ 2021. Паралелно с панаира, на откритата сцена в парк „Рибница“ децата гледаха различни спектакли, в които участваха близо 200 техни връстници. „Изкуство от децата за децата“ е основното мото на събитията, които са част от Културния календар на Пловдив.
Старт на културната програма даде ангелогласната Мелек Ерен. По време на тежката за всички ни 2020 г. тя записа и своя първи клип на една от най-прекрасните, любими и докосващи сърцето български народни песни – „Лале ли си, зюмбюл ли си“. Специален гост на панаира и детския фестивал бе и Балетен танцов център „Грация“, чиито хореографи подготвиха специален спектакъл с традиционни танци на народите. Веднага след официалното откриване гостите на панаира гледаха музикалния спектакъл на Академията на Госпожа Опера „Вълкът и седемте козлета“, в който взеха участие над 70 деца. Малките артисти създадоха един забавен и поучителен музикален спектакъл, по време на който сцената се превърна в една пъстра въртележка от много музика, песни, танци, вълнуващи развръзки, хумор и неочаквани обрати. Режисьор на спектакъла е Александра Савова.
На сцената на „Синьо лято“ се качиха и децата от единствената в България Национална школа по Атракционни Изкуства, за да покажат своя талант в жонглирането, огненото шоу и клоунадите. Националната школа за атракционни изкуства има отличия от най-големия международен форум за атракционни изкуства във Венеция – Златната корона на ,,Орфей”, национална награда “Икар-2015″, както и първо място от международния фестивал за млади таланти ,,Гранд При“ в Созопол.
Най-малките зрители и техните родители имаха възможност да се запознаят и с едно от най-интересните издания за деца на българския пазар, което бе част от „Библиотеката на колела“ в съботния ден. Помагалото по история „Моята България“ представи лично известният български меценат и филантроп, Мъжът на годината за 2019 г. Д-р Милен Врабевски. Специален поздрав за всички родители, довели децата си на празника, поднесе Пламен Койчев – възпитаник на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“. За да е пълно преживяването за децата, известният италиански Маг Алфонсо Серджо продължи със своето уникално шоу. През целия ден публиката можеше да дегустира и от вкусните закуски, приготвени по домашни рецепти в кухните на арменската, руската, турската и еврейската общност, както и истински италиански сладолед. Много празнични концерти, игри, пленери и томболи с големи награди бяха част от панаира и детския фестивал. Панаирът и Фестивалът се осъществиха с подкрепата на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 г.

Засадихме заедно и 4-та Градина на толерантността в Пловдив

Етническите общности в Пловдив- руснаци, евреи, арменци, италианци, турци и българи създадоха нова Градина на толерантността. Четвъртата такава бе направена в район „Северен“. В зелената площ между ул. “Ян Хус” и бул. „Васил Априлов“ бяха засадени 7 дървета от вида лейландски кипарис. Всяка народност посади по една фиданка, а живот на седмата бе даден съвместно от всички присъстващи общности.
В инициативата се включиха председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова (българска общност) и представителите на останалите общности във фондацията- Хрипсиме Нурикян (арменска общност), Давиде Кристиано (италианска общност), Ахмед Пехливан (турска общност), Олга Атанасова (руска общност), председателят на ОЕ „Шалом“ Светлозар Калев (еврейска общност), Кристиян Ангелов-председател на младежката организация на ОЕ „Шалом“ (еврейска общност), както и младежи от различните общности. Участваха още служители на общинската администрация на район „Северен“ и представители на ОП „Градини и паркове“.
Гост и активен участник в инициативата бе и заместник-кметът на „Северен“ инж. Илиян Козарев.Той пожела да се запазят и в бъдеще традициите Пловдив да бъде прекрасно място за съжителство и толерантност между отделните общности в града.
Инициативата на фондация „Заедно“ се осъществи съвместно с младежката организация на ОЕ „Шалом“ в града под тепетата и със съдействието на кметството на район „Северен“.От 2018 г., всяка година на Международния ден на толерантността- 16 ноември общностите засаждат по 7 дървета в различните райони на Пловдив. Етно градини има вече в районите „Централен“, „Тракия“ и „Източен“.
Градините на толерантността в Пловдив се създават като послание за мир и разбирателство между представителите на етнически и религиозни общности в града на тепетата.

Участвахме заедно в благотворителни акция за крайно нуждаещи се и болни възрастни хора

Екипът на Фондация Заедно се включи в осма благотворителна Коледна инициатива на
адв. Златка Златева от Пловдив и Ели Андреева от Клуб на пенсионерите в Коматево. 60 крайно нуждаещи се болни и бедни възрастни хора получиха пълна кошница с хранителни продукти, благодарение на голяма група дарители, между които Татяна Евтимова, Дора Стоянова, сем. Диана и Иво Иванови и фирма „Барт“, Лалка Златанова и фондация“Заедно“, Цветелина Пенева и Георги Илиев, Димитър Андреев и „Бисофт“ ЕООД, Никола Златев и „Дейта Корп“ ООД, Страшимир Кучев, Юрий Кучев, Анелия Андреева, Гергана Йончева, Аида Марковска, Иван и Даниела Томови, Антоанета Калоферова, Янка Илиева, Илина Костадинова, Ваня Танкова, Пенка Попова, Дора Башакова, Илина Обретенова, Теодора Карамитева, Невена Найденова, Йорданка Колибарска, Светлана Гагова, Ваня Илиева, Христо Манолов и Владимир Златев.

Да продължаваме да добруваме заедно!


От екипа на Фондация „Заедно“